Op uw plaatsen… Klaar ? Stem !

De Week van het Microkrediet, met als thema “vechten tegen vooropgezette ideeën”, is de uitgelezen kans om ondernemers met originele & innoverende ideeën en al even verrassende profielen te ontdekken. Je kunt stemmen voor jouw favoriete project in 4 categorieën:
Ondernemer en wereldburger
Vrouw, Moeder, Ondernemer
De selfmade ondernemer
Op ondernemer staat geen leeftijd
Het project dat de meeste stemmen krijgt, ontvangt niet alleen de prijs binnen zijn categorie, maar ook een bijzondere prijs die door Funds For Good wordt uitgereikt. Bij de slotceremonie op vrijdag 23 maart selecteert de jury, waarin ook Funds For Good zetelt, een eindwinnaar uit de 4 winnende projecten van de 4 categorieën. Hij of zij zal zich vanaf dan trotse “Micro Entrepreneur of the Year 2018” mogen noemen

ONTDEK DE PROFIELEN VAN DE DEELNEMENDE ONDERNEMERS
EN STEM VOOR JOUW FAVORIETE PROJECT IN ELKE CATEGORIE!

ONDERNEMER EN WERELDBURGER

Volkan & Aysel - Antwerpen
volkan-aysel

Volkan is geboren en opgegroeid in Turkije. Een beetje meer dan 10 jaar geleden zijn Volkan en zijn vrouw in België komen wonen. Ze startten onmiddellijk hun eigen zaak met pita en pizza op in Gent. Toen ze ontdekten dat dit niet de beste locatie was voor hen verhuisden ze naar Antwerpen. Ze vonden de perfecte plaats voor hun Turks restaurant in Edegem, op de centrale markt. Daar openden ze hun restaurant “Karaca”. Hier kan je proeven van verschillende Turkse specialiteiten die bereid worden door Volkan en je wordt hartelijk verwelkomd door Aysel die altijd in is voor een grapje en een babbeltje. Als je geluk hebt, komt er misschien zelfs een Turkse dans aan te pas! Volkan en Aysel deden hun uiterste best om hun restaurant te openen en het te krijgen waar het nu is. Het is niet altijd gemakkelijk om een onderneming op te starten in een ander land maar zij slaagden er toch in. Dit komt vooral doordat Volkan en Aysel hardwerkende, optimistische mensen zijn die blijven doorgaan voor hun familie. We konden reeds proeven van hun stoofpotjes en ‘sac’ en zijn zeker overtuigd!

Muhsen Uwaida - Gent
muhsen-uwaida

Muhsen Uwaida kwam naar België als vluchteling in oktober 2015. Hij had gedurende 16 jaar gewerkt in “Palestine Cellular Communications LTD” als accountant en daarna als hoofd van de dealers unit. Muhsan haalde een diploma in “Business and Office Practice” aan de Gasa Training College in Palestina en zijn diploma werd erkend in België in augustus 2017. Tijdens zijn eerste jaren in België werd Muhsen herenigd met zijn familie uit Palestina in december 2016. Hij keek er altijd naar uit om zijn eigen onderneming op te starten in België en voor hem was het een logische stap om zelfstandige te worden. Maar het opstarten van een eigen ondernemingen is, als vluchteling, niet eenvoudig in België. Hij werd geconfronteerd met verschillende obstakels maar was in staat deze te overwinnen samen met microStart. Momenteel heeft hij de eerste Arabische kruidenierszaak in het centrum van Geraardsbergen (provincie Oost-Vlaanderen). Hij verkoopt Arabische producten, groenten, fruit, dranken, etc. De winkel trekt verschillende soorten klanten aan waaronder Arabieren, Afrikanen maar ook Belgische inwoners van Geraardsbergen. Hij heeft ondertussen een goed netwerk uitgebouwd in Geraardsbergen en heeft ook een uitstekende marketingervaring.

Giuliano Fornarelli - Brussel
giuliano-fornarelli

Giuliano, afkomstig van Italië, kwam aan in België in 2014. Hij bouwde ervaring op in verschillende activiteiten voor hij besloot om als zelfstandige te beginnen. Giuliano was reeds aan het denken over zijn project sinds zijn aankomst in België. Met zijn winkel vol verse producten rechtstreeks uit Italië probeert hij zijn liefde voor goed Italiaans eten te delen met Belgische klanten maar ook met Italiaanse mensen die de producten uit hun thuisland proberen terug te vinden. Het microkrediet dat hij ontving werd gebruikt om de huurwaarborg te betalen, een eerste stock op te bouwen en wat publiciteit uit te voeren om bekend te raken in de buurt. Hij opende ook een website zodat mensen kunnen genieten van de Italiaanse keuken zonder dat ze hun huis moeten verlaten. Op lange termijn hoopt Giuliano dat zijn klanten hem trouw blijven en zijn onderneming verder opbloeit. Op die manier wil hij de goede Italiaanse keuken tonen aan meer en meer mensen.

Baydar Kaede - Luik
baydar-kaede

Baydar Kaede was soldaat in Irak. Na zijn aankomst in België verbleef hij eerst een tijdje in een vluchtelingencentrum van het Rode Kruis. Het is daar dat hij begon met het knippen van het haar van zijn mannelijke mede-vluchtelingen. Nadat zijn papieren werden geregulariseerd in 2012 vond hij al snel werk in een kapsalon. Daarna besloot hij echter om als zelfstandige te beginnen. Omdat hij geen diploma bedrijfsbeheer had en geen toegang had tot het beroep, begon hij samen met de vrouw van een vriend zijn eigen salon. Hij bouwt dit salon ondertussen succesvol verder uit.

Dogan Ates - Luik
dogan-ates

In Turkije runde Dogan een cybercafé toen hij 15 jaar was, daarna werkte hij in een juwelenwinkel en vervolgens begon hij met het maken van retouches en naaien. Toen hij 18 jaar was begon hij als taxichauffeur voordat hij een jaar later Turkije verliet. Op het einde van 2010 arriveerde Dogan in België. Hij verbleef in een centrum van het Rode Kruis in Hasselt en verkreeg de Belgische nationaliteit in 2012. Daarna verhuisde hij naar Luik waar zijn ouders al woonden. Eerst volgde hij Franse lessen omdat hij de taal nog niet machtig was en hij volgde ook naailessen bij MOBITEX. Daarna volgde hij ook nog lessen aan de École Polytechnique om zijn secundaire studies te vervolledigen en een diploma bedrijfsbeheer te bemachtigen. Deze kreeg hij in februari 2015.

Paramijt Ghotra - Bekkevoort en Scherpenheuvel
paramijt-ghotra

Paramjit is een Indiase ondernemer. In 2008 verhuisde hij naar België, en ging aanvankelijk als arbeider aan de slag in een productiebedrijf. De goesting om voor zichzelf te starten was echter te groot, en hij besloot een nachtwinkel over te nemen in Bekkevoort. Hij deed dit in bijberoep, terwijl hij nog in loondienst werkte. Uiteindelijk bleek de combinatie niet meer haalbaar, en ging hij voltijds voor z’n eigen zaak. Midden 2017 zag Paramjit een opportuniteit om een tweede winkel over te nemen, ditmaal een buurtwinkel in Scherpenheuvel. Hij deed dit deels met eigen middelen, maar vroeg nog een Impulskrediet van 25.000 euro om z’n voorraad op te bouwen. Paramjit getuigde van echt ondernemerschap en in combinatie met kennis van cijfers en bedrijfsvoering, overtuigde hij de IPK consulent en het kredietcomité.

VROUW, MOEDER, ONDERNEMER

Marilena Georgescu - Gent
marilena-georgescu

Marilena Georgescu is een vrouw van 38 jaar en woont samen met haar partner en kinderen in de stad Ichtegem. Ze leerde het nodige over de constructie- en bouwsector door het observeren van haar man tijdens zijn werk. Nadat ze naar België verhuisde vanuit Roemenië met haar kinderen besliste Marilena dat werken in de bouwsector niet alleen was waar ze goed in was en wat haar zou helpen om haar gezin te ondersteunen maar dat dit ook datgene was dat ze graag deed. In april begon ze als onderneemster in de bouwsector. Ze doet renovaties voor kleine ondernemingen en particulieren. Marilena is een liefdevolle moeder en een dynamische, ambitieuze, hardwerkende onderneemster. MicroStart verzorgde de financiering van haar project zodat ze een camionette en het nodige materiaal kon aankopen en een lift kon lenen om haar werken uit te voeren.

Nalin Alptekin - Antwerpen
nalin-alptekin

Op zeer jonge leeftijd werd Nalin al geconfronteerd met verschillende moeilijkheden in het leven maar dat weerhield haar er niet van hard te werken en haar doelen te verwezenlijken. Als je Nalin ontmoet dan zie je meteen dat zij alles heeft wat nodig is om een onderneming te laten draaien en te laten bloeien: ze is toegewijd, energiek en een harde werker. Een echte onderneemster! In 2016, na het opbouwen van voldoende spaargeld en met de hulp van microStart, opende ze een pita-pizza snackbar in Berlaar. Daar serveren ze een grote variëteit aan heerlijke, vers gemaakte snacks: pita, pizza, dürüm, falafel of de minder gekende köfte, kumpir en menemen. Klanten kunnen genieten van hun maaltijd in het restaurant of die aan huis laten leveren. Nalin heeft het geluk om een echtgenoot en familie te hebben met ervaring in de voedingssector die werken in de snackbar of inspringen wanneer nodig. Gewoonlijk is het haar echtgenoot die werkt in de keuken terwijl Nalin de klanten bedient met een glimlach. Nalin kan altijd terugvallen op haar liefdevolle familie die klaarstaat om te helpen wanneer nodig ongeacht of het gaat om werken in het restaurant of het doen van enkele boodschappen. Wat er ook gebeurt, falen is geen optie voor een sterke vrouw als Nalin Alptekin, haar onderneming en haar familie!

Cécilia Ntelo-Wa-Leko - Brussel
cecilia-ntelo-wa-leko

Cecilia gère une crèche spécialisée pour les enfants sourds mais aussi non-sourds. Cette entrepreneuse a suivi des études comme éducatrice spécialisée et travaille dans le secteur depuis plusieurs années. Son projet était d’ouvrir une crèche permettant l’insertion d’enfant sourds car elle a pu remarquer un manque crucial de structures d’accueil pour les enfants présentant ce handicap. Elle a également réussi à convaincre plusieurs organismes de l’importance et la nécessité de ce projet de grande envergure. C’est ainsi que sa crèche, Zarafa ASBL, est devenue réalité. Son établissement présente de réels bénéfices en proposant un environnement varié et d’échanges avec des enfants non-sourds ainsi que l’encadrement des enfants par une équipe professionnelle, complète et dynamique.

Linda Hamida - Luik
hamida-linda

Hamida Linda werd door BNP Paribas Fortis in contact gebracht met microStart. Ze vroeg een microkrediet aan om een kapsalon over te nemen in Eupen. Dankzij de vele positieve elementen in haar dossier werd door microStart een microkrediet verleent aan haar. Tegelijkertijd kon ze profiteren van een lening van het Funds for Good. Dit is een interestvrije lening bovenop het microkrediet dat ze via microStart verkreeg. Hamida Linda kon ook profiteren van de maatregel “Tremplin” die van kracht werd in oktober 2016. Deze maatregel laat toe dat zelfstandigen hun werkloosheidsuitkering behouden gedurende het eerste jaar van hun activiteit, onder bepaalde voorwaarden natuurlijk. Hamida Linda had dus driemaal geluk waardoor ze haar zaak kon opstarten met het geluk aan haar kant.

Francesca Schimmenti - Luik
francesca-schimmenti

Welkom bij Franca & Vito, een fijne Italiaanse broodjeszaak op een steenworp afstand van het treinstation van Guillemins. Dankzij hun spaargeld en een microkrediet heeft het echtpaar in september 2017 de broodjeszaak overgenomen. Bij de Dolce Vita zijn (bijna) alle voorbereidingen zelfgemaakt: pastasaus, gepaneerde kip, etc. Hier wordt niets aan het toeval overgelaten; brood, in het bijzonder, was het onderwerp van een selectie op lange termijn. Deze wens om dagelijks hoogwaardige producten aan te bieden, loont! Positieve feedback stroomt net zo veel als studenten tijdens de lunch. Bij de Dolce Vita gaan we daar niet alleen voor een kwalitatieve snack maar we gaan ook terug omdat Franca & Vito hun klanten hartelijk verwelkomen; genoeg om een uitstekende lunchtijd door te brengen tijdens het smullen.

Kelly De Winne - Leuven
kelly-de-winne

Kelly is een geboren onderneemster. Bezeten door een enorme drive baat ze sinds eind 2017 een Bristol schoenenwinkel uit in Wilsele (Leuven). Daarvóór runde Kelly nog een horeca zaak samen met haar toenmalige partner. Deze zaak werd overgedragen en sindsdien is Kelly volledig gefocust op de uitbating van haar schoenwinkel. Kelly kreeg een Impulskrediet van 10.000 euro om haar Bristol filiaal goed op te starten. Als alleenstaande mama van twee, is het belangrijk een balans te bewaren tussen werk en privé, maar haar enorme gedrevenheid maakt van de Leuvense Bristol winkel alvast een succes. Sinds haar opstart kan ze goede resultaten voorleggen, wat maakt dat haar winkel intussen in de top 5 van de Bristol winkels in Vlaanderen staat.

DE SELFMADE ONDERNEMER

Asani Lulzim - Brussel
asani-lulzim

Lulzim begon al op vroege leeftijd te werken als arbeider in een raffinaderij. Na het verwerven van verschillende ervaringen besloot hij om een bar te openen met zijn broer, “The Clover”. Daarna openden ze samen een tweede bar met de naam “The Colver II”. Momenteel managet Lulzim die tweede bar die, naast de gewoonlijke dranken, ook catering aanbiedt (inclusief de bekende burgers). Zijn vindingrijkheid, doorzettingsvermogen en een beetje hulp van microStart stelden Lulzim in staat om zijn eigen baas te worden en een activiteit te leiden die steeds meer klanten aantrekt.

Sabrina Carpentier - Charleroi
sabrina-carpentier

Sabrina is 38 jaar, heeft twee kinderen en houdt, misschien verrassend, van strijken. Ze heeft al ervaring op dit gebied als werknemer. Aan het einde van haar studies deed ze verschillende korte termijn jobs voordat ze in 2009 begon te strijken voor een onderneming. In 2015 volgde Sabrina een managementtraining om zelfstandige te worden en een eigen strijkbedrijf te starten. Dit leek haar de juiste stap omwille van haar passie voor het strijken en het feit dat ze ondertussen de nodige ervaring had opgedaan. Sabrina is nauwkeurig, hardwerkend, enthousiast en ze geniet van goed uitgevoerde jobs en het contact met klanten. Haar bedrijf, “Sabrina Repasse” biedt strijkdiensten, retouches en poetsdiensten aan in haar eerste verkooppunt in Morlanwelz. Ze wilt focussen op kwaliteit en service en het opbouwen van een vast cliënteel. Dit hoopt ze te doen via mond-aan-mond reclame. Sabrina wordt ondersteund door haar familie, haar kinderen in het bijzonder.

Michel Cornelis - Luik
michel-cornelis

Michel is een vechter die al werkt sinds hij 13 jaar oud was. Hij begon te werken als schilder en decorateur, vervolgens werd hij kraanoperateur waarna hij terecht kwam in de logistieke sector. In 2005 besliste Michel om zelfstandige te worden in de sector van expres transport. Ondanks een verschoonbaar faillissement in 2013 blijft hij zelfstandige en blijft hij zijn activiteiten doorzetten. Daardoor is hij ook in staat om heel Europa door te reizen.

Ana Moura - Gent
ana-moura

Ana Moura is 33 jaar oud en afkomstig uit Angola. Ze leeft samen met haar zoon in Kortrijk. Ook al was Ana niet in staat om haar schoolcarrière af te maken, dat weerhield haar er niet van haar passie achterna te gaan. Ze volgde verschillende cursussen, coaching sessies en stages om haar kennis van zakendoen te verbeteren. Ana Moura opende vervolgens haar eigen beauty salon, “Beauty Clinic Moura”, in Kortijk. Het salon biedt verschillende diensten aan gaande van manicure tot epilatie. Ze is een specialist in wimper extensions en biedt ook massages aan. MicroStart heeft het beautysalon mee gefinancierd waardoor Ana Moura in staat was om de nodige materialen aan te kopen om haar activiteiten uit te bouwen.

Mustafa Hassankhil - Antwerpen
mustafa-hassankhil

Mustafa Hassankhil kwam naar België als minderjarige vluchteling uit Afghanistan. Eerst leerde hij Nederlands en begon aan technisch secundair onderwijs. Omwille van persoonlijke problemen was hij niet in staat om dat technisch secundair onderwijs af te werken. Hij vond een job in een telefoonwinkel waar hij veel kennis en technische knowhow verwierf. Naast zijn dagelijkse werk deed hij ook kleine jobs om zijn financiële situatie te verbeteren. Dit alles deed hij met maar één droom in het achterhoofd, namelijk het openen van zijn eigen telefoonwinkel. Jammer genoeg is het niet makkelijk om een eigen zaak op te richten in België zonder een diploma secundair onderwijs. Het verplichte examen bedrijfsbeheer was dan ook het eerste obstakel, daarna volgde de uitdaging van het vinden van een goede locatie en het winnen van het vertrouwen van mogelijke partners en kredietleveranciers. Maar Mustafa was zeer gemotiveerd en had de juiste mindset om dit alles te verwezenlijken. Tegen alle verwachtingen in, slaagde hij voor het examen bedrijfsbeheer en richtte hij zijn eigen telefoonwinkel op in januari 2017. Vandaag draait zijn zaak goed. De klanten blijven terugkomen dankzij de kwaliteit van de goederen maar zeker ook van de service.

Nikolaj Mortelmans - Antwerpen
nikolaj-mortelmans

Nikolaj Mortelmans, 45 jaar, heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt en verkoopt zelf ontworpen T-shirts. Hij volgde het Starterstraject van Starterslabo, daarna zorgde de combinatie van een Impulskrediet en Startlening+ ervoor dat hij kon investeren in zijn zaak en voltijds ondernemer kon worden. Cookietown is ondertussen al een begrip in Antwerpen, de T-shirts en truien worden verkocht online maar ook via een eigen winkel Sinjoor Store én via de Stadswinkel. Nikolaj heeft zonder opleiding, maar met heel veel passie, doorzettingsvermogen en marktonderzoek zijn droom kunnen waarmaken.

Mandy Van Kerkhove - Roeselare
mandy-van-kerkhove

Mandy Van Kerkhove, 42 jaar, opende onlangs, met hulp van een Impulskrediet, een Pop-Up shop in het centrum van Roeselare. Ze volgde na haar middelbaar geen verdere opleiding, maar door haar ervaring als moeder van 8 kinderen was ze de geknipte persoon om een kinderkledingzaak te beginnen. Ze volgde ook een cursus bedrijfsbeheer om zo sterker in haar schoenen te staan als onderneemster. Mandy zorgt er voor dat haar eigen zaak “les Dix Etoiles” ook wordt ondersteund door een webshop en facebookpagina.

OP ONDERNEMEN STAAT GEEN LEEFTIJD

Dirk Seynhaeve - Gent
dirk-seynhaeve

Dirk is een 56 jaar oude man uit het Gentse. Vanuit zijn passie voor fotografie, groeide ook zijn passie voor de ambacht ‘boekbinder’. Hij begon met het binden van foto’s voor vrienden. Deze hobby groeide verder uit waardoor hij de nood zag om toch als zelfstandig boekbinder aan de slag te gaan. Momenteel bindt hij niet alleen boeken, maar geeft hij ook workshops om de ambacht in leven te houden. Zo kan je in het atelier van Dirk zien hoe hij handmatig de boeken bindt en wat de verschillende mogelijkheden zijn binnen deze sector. Dirk had een krediet nodig van microStart om de over te kunnen stappen van hobbyist naar zelfstandige. Hij heeft een deel van zijn huis als atelier/winkel ingericht waar hij nu mensen kan ontvangen om zijn workshopt uit te voeren.

Singh Jitender - Antwerpen
singh-jitender

Jitender Singh is geboren in India maar woont al vele jaren in België met zijn vrouw en twee kinderen. Hij is opgeleid als mecanicien en werkte in die sector voor zo lang hij zich kan herinneren. Desalniettemin was Jitender altijd al gepassioneerd door ondernemen. Hij opende daarom een textielwinkel waar hij tussen 2000 en 2007 een grote variëteit aan stoffen verkocht, gaande van het dagelijkse katoen tot uitstekende Indische zijde. Jammer genoeg merkte Jitender dat hij meer verdiende en in staat was meer te sparen als mecanicien. Daarom ging hij verder in deze branche om zijn familie te ondersteunen. Op 52-jarige leeftijd besliste hij om terug te keren naar zijn roots als ondernemer en opende hij een dagwinkel in de Duinstraat in Antwerpen. Jitender verkoopt er alles wat nodig is om de dagelijkse behoeften van mensen te voorzien : voeding en drank, groenten en fruit, Indische specialiteiten, telefoonkaarten en nog zoveel meer. Dankzij zijn open en vriendelijke persoonlijkheid is hij een bekende persoon in zijn buurt, en komen mensen graag bij hem winkelen.

Jugarap - Brussel
jugarap

Mode en elegantie zijn de sleutelwoorden voor het project van Jugarap Antalan Rasco. De voormalige kok werd ontwerper en ging op die manier zijn echte passie achterna. Microstart zorgde voor de nodige financiering en op die manier kon Jugarap zijn eerste productie van chique en originele rotan vlinderdasjes genaamd “Bow-Ties by Rasco J.”. Dit merk verliest niemand uit het oog: de producten kunnen gedragen worden door zowel mannen als vrouwen en kinderen! Als je je look wil opsmukken met een uniek en atypisch accessoire, aarzel dan zeker niet om hem te contacteren via zijn website: www.racsoj.com/rattan-bowties. Ontdek ook zeker de fantastische sculpturen die Rasco creëert naast de productie van vlinderdasjes: www.racsoj.com/works.

Mélanie Vandenameele - Charleroi
melanie-vandenameele

Meteen na haar studies aan de hotelschool begon Mélanie als zelfstandige door een … over te nemen in Châtelet. Ze was maar 21 jaar oud op dat moment (2016) maar ze was zeker niet bang om voluit voor dit project te gaan. Ze werd gesteund door microStart, Funds for Good en haar private en professionele entourage. Mélanie aarzelt niet om nieuwe activiteiten voor te stellen om nieuwe klanten aan te trekken en dit werkt perfect. Het café zit altijd vol en haar dagen zijn goed gevuld, zeker sinds de komst van haar zoontje in november 2017.

Claudine Belche - Luik
claudine-belche

Claudine Belche lanceerde CB Design Store in 2015. Initieel was zij gevestigd in Villers-La-Ville en verkocht ze decoraties, sjaals en juwelen die ze zelf maakte. Ze verhuisde haar zaak naar Lasnes in 2016. CB Design Store is gevestigd in de Rue de l’Église 2A te Lasne. Je kan er leren tassen, juwelen en vele andere accessoires terugvinden. Haar grootste wens is om tassen, juwelen en originele accessoires aan te bieden en om te zoeken naar mooie en originele items van ontwerpers die nog niet echt bekend zijn in België. Op die manier slaagt ze erin om kwaliteitsvolle producten aan te bieden voor ieders budget!

Seppe Broeckx - Turnhout
seppe-broeckx

Seppe Broeckx, 24 jaar, opende in 2017 zijn Tattoo-shop “Raven Walker” in Turnhout. Ondertussen lopen al heel wat mensen rond met zijn kunstzinnige creaties. Ondanks zijn jonge leeftijd is Seppe zeer gedreven en verzet hij bergen om zijn klanten gelukkig te maken met de perfecte tattoo. Als echte ondernemer staan zijn gedachten en plannen ook nooit stil. Zo heeft hij nu een eigen T-shirtlijn. Seppe toont dat jong zijn en weinig ervaring hebben helemaal geen belemmering is om een goede ondernemer te zijn!